Jämför elavtal innan vintern överraskar plånboken
Den första frostiga morgonen kom som en chock för mig. Inte bara för att sommaren kändes som igår, utan för att jag plötsligt insåg att jag helt glömt bort att se över mitt elavtal innan den kalla säsongen. Misstaget skulle komma att kosta mig dyrt.
Jag är långt ifrån ensam. Tusentals svenska hushåll drabbas varje år av vad jag kallar ”vinterchocken” – insikten att det avtal som kändes helt okej under sommarhalvåret plötsligt blir en ekonomisk börda när elementen går för högvarv och mörkret faller tidigt.
Min granne Kerstin skakade bara på huvudet när jag beklagade mig över min första vinterräkning. ”Du måste vara mer strategisk,” sa hon och serverade kaffe. ”Jag brukar alltid leta nya elkontrakt på hösten, precis som jag byter till vinterdäck. Det är en säsongsrutin.”
När jag började gräva i ämnet förstod jag att Kerstin hade helt rätt. Tidpunkten för när du väljer att jämföra elavtal på nätet kan vara lika viktig som själva avtalet. Elmarknadens prisbilder förändras nämligen dramatiskt över året, och det som är ett klokt val i juli kan vara rena förlustaffären i december.
Så kan du jämföra elavtal för olika årstider
Säsongsanpassade strategier för elkontrakt är något som allt fler svenskar upptäcker. Vintermånaderna december till februari har historiskt haft de högsta elpriserna, särskilt under köldknäppar när belastningen på elnätet är som störst.
”Det smartaste är att tänka kontracykliskt,” förklarar energirådgivaren Helena Svan. ”När alla andra panikbinder sina avtal mitt i en pristopp, då ska du behålla lugnet och kanske välja rörligt pris istället. Och när priserna är låga på sommaren – då kan det vara dags att låsa in ett bra pris för den kommande vintern.”
För min del blev läxan dyr. Mitt sommaravtal med rörligt pris utan bindningstid kändes bekvämt och flexibelt när jag tecknade det. Men när vinterpriserna steg med närmare 40 procent jämfört med sommaren blev situationen plötsligt en helt annan.
Uppsägningstiden gör timingen viktig
Det faktum att många elavtal har en uppsägningstid på 1-3 månader gör timingen ännu viktigare. Börjar du jämföra elavtal först när kylan redan slagit till är det ofta försent att byta innan de största vinterräkningarna kommer.
”Titta på hur elnätspriserna historiskt har rört sig,” råder Stefan Karlsson som driver en populär ekonomiblogg. ”För de flesta hushåll är oktober en bra månad att fatta beslut om vinterkontraktet. Då har sommarpriserna oftast stabiliserat sig, men vinterpremien har ännu inte slagit till fullt ut.”
Olika hushåll har också olika behov beroende på sina levnadsmönster. För sommarstugeägare kan det vara klokt att ha olika strategier för permanentbostaden och fritidshuset. För den som reser mycket under vintern och har en smart termostat hemma kan timprisavtal vara fördelaktiga.
Vissa byter elavtal flera gånger per år
Erik och Maria Lindberg i Dalarna berättar att de numera byter strategi för sina elkontrakt två gånger om året. ”På våren går vi över till rörligt för att dra nytta av de oftast lägre sommarpriserna. I början av hösten utvärderar vi läget och väljer oftast ett fastprisavtal för vinterhalvåret. Det ger oss trygghet under de månader då vi förbrukar mest.”
Metoden har sparat familjen tusenlappar. ”Skillnaden blev nästan 30 procent på årsbasis jämfört med när vi bara hade samma avtal året runt,” säger Erik. ”Det känns lite som att vi lurat systemet, fast egentligen har vi bara börjat spela spelet på elbolagens villkor.”
Att jämföra olika elleverantörers villkor handlar inte bara om öre per kilowattimme. Det gäller att förstå hela prisbilden – fasta avgifter, påslag, bindningstider och vad som händer efter att den initiala prisperioden löpt ut.
”Vi ser tyvärr att många lockas av extremt låga kilowattpriser, men missar att den fasta avgiften är hög eller att priset bara gäller i tre månader,” varnar Helena Svan. ”Sedan hamnar de i ett betydligt dyrare standardavtal när bindningstiden är över.”
Mitt bästa råd efter min dyra läxa? Sätt en påminnelse i kalendern för att se över ditt elkontrakt minst två gånger per år – gärna i april och september. Då har du tid att agera innan säsongsväxlingarna slår till med full kraft.
Som Kerstin så klokt sa över kaffet: ”El är som mat – ibland kan man behöva äta lite olika beroende på årstid.”