Hitta bra begagnade mobiler på nätet

Att köpa en begagnad mobiltelefon är ett attraktivt val då man kan hitta nyare modeller till lägre priser. Dessutom är det mycket klimatsmart att köpa begagnade mobiler. Numera finns många alternativ för att köpa begagnat, både privat och genom specialiserade återförsäljare.

Att köpa en begagnad mobil är ett smart val för miljön såväl som för plånboken

Många vill ha den allra nyaste modellen mobiltelefon, och det finns därför ett stort utbud av lätt begagnade mobiler till mycket attraktiva priser. Bland de dyraste märkena kan man spara flera tusen på att köpa en begagnad mobil.

Enligt en studie finansierad av Naturvårdsverket innebär användningen av en mobil relativt liten miljöpåverkan jämfört med dess tillverkning. Att köpa begagnad mobil och således förlänga livet på en redan existerande mobil istället för att köpa en ny är därför ett mycket bra klimatval. Miljöintresset och möjligheten att spara pengar samtidigt som man skaffar sig en ”ny” mobil har därför skapat en stor marknad för begagnade mobiler.

Offra inte kvalité

Många företag har noterat intresset för begagnade mobiler och erbjuder numera telefoner som kontrollerats och återställts för att kunna användas av nya kunder. Dessa butiker har i allmänhet något slags betygssystem för att beskriva telefonens skick och eventuella skavanker. Detta innebär ökad transparens om telefonens skick, men har även betydelse för vad man kan reklamera om något är fel med mobilen. En viktig fördel med att köpa begagnad mobil i butik är att köpet omfattas av konsumentköplagen, på samma sätt som vid nyköp, och innebär att man har 3 års reklamationsrätt.

Köper man en begagnad mobil från en privatperson har man betydligt mindre skydd och färre garantier. Vid privatköp är det därför extra viktigt att kontrollera telefonen innan köp och att få skriftlig information om telefonens skick.

Tips och råd vid köp av begagnad mobil

När man köper begagnat direkt från privatpersoner är det vissa saker som är bra att tänka på och planera för i förhand.

  • Passa på när nya modeller lanseras. Andrahandspriset påverkas och blir då ofta lägre, eftersom det är många som vill köpa det nya och därför sälja sina gamla mobiltelefoner.
  • Skriv ett köpekontrakt.
  • Testa knappar och funktioner.
  • Kontrollera IMEI-nummer och notera i kontraktet för att vara säker på att det är rätt enhet man köpt.
  • Kontrollera att telefonen återställts och att allt innehåll raderats.
  • Kontrollera att mobilen inte är låst till en specifik operatör.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *