Hemlarm består av inbrottsskydd, brandskydd och smarta tjänster

Även om de flesta hemlarm kan anpassas utifrån kundens behov består de generellt av ett par enheter. Det är dessa som skapar ett brett skydd i vardagen.

Inbrottsskydd

Det många förknippar med ett hemlarm är inbrottsskyddet. Med andra ord sensorer och larm kopplat till ytterdörren. När dörren öppnas behöver larmet avaktiveras inom några sekunder för att inte larmet ska aktiveras. Men inbrottsskydd är en kategori med flera olika enheter och inriktningar på skydd.

 • Kameradetektor
  Kamerorna bevakar en del av bostaden och larmar om någon rör sig inom detta område. Om en person skulle tagit sig in i bostaden, utan att skallarmet aktiverats, kommer ändå larmet att gå när personen kommer inom kamerans bevakningsområde.
 • Vibrationsdetektor
  Vibrationsdetektorer monteras på fönster och larmar när fönstret vibrerar kraftigt. Ett hemlarm med vibrationsdetektor kommer därmed att larma redan när inbrottet påbörjas. Detta kan ställas mot ett hemlarm med enbart kameradetektor där larmet skulle aktiveras när någon tagit sig in.
 • Brytdetektor
  Brytdetektor sätts på dörrar, och delvis fönster, för att känna av om dörren öppnas. Sker detta måste larmet avaktiveras för att inte larmet ska gå igång.
 • Rökgenerator
  Rökgenerator är ett relativt nytt tillägg till hemlarm i Sverige. Det är även enbart vissa larmbolag som erbjuder denna tilläggstjänst. Generator skapar blixtsnabbt en tjock rök i ett rum om larmet aktiveras. Därmed blir det omöjligt för de som tar sig in i bostaden att fortsätta genomföra inbrottet.

Brandskydd

Brandskyddet skapas genom rökdetektorer som monteras på strategiska platser i hemmet. Med sensorer känner de av rök och i vissa fall även värme. När en enhet aktiveras kommer även information att skickas till övriga enheter varpå samtliga enheter varnar och anger var i hemmet det brinner. Detta förutsatt att de modernare varianterna av rökdetektorer väljs – vilka även ger det största skyddet.

Smarta tjänster inom hemlarm

Hemlarm är idag en självklar del av det ”smarta hemmet”. Det finns flera olika tjänster som kan kopplas ihop med larmet och dess tillhörande app. Exempel:

 • Klimatdetektor
  En mindre enhet som känner av luftfuktighet, temperatur m.m. Detta kan direkt läsas av i appen.
 • Timer
  En unik timer sätts i vägguttaget varpå valfria elektriska enheter kan anslutas. Denna timer styrs sedan via appen. Ett extremt enkelt sätt att enkelt kunna kolla om kaffekokaren är avstängd eller bryta strömtillförseln till elektronisk utrustning vid åska.

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *