Så förändrades RUT 2016

Vid nyårsskiftet 2015/16 började nya regler gälla för RUT- och ROT-avdrag. Av dessa två skatteavdrag är det RUT-avdraget som ändrats mest. Bland annat har den totala summa man får göra avdrag för halverats och färre städtjänster kan utnyttjas inom regelverket för RUT. Förändringar som det är viktigt att ha kontroll på för den som vill utnyttja avdraget för hemstädning, flyttstädning eller andra städtjänster.

När det efter förra valet blev klart att ett maktskifte skulle ske i riksdag och regering var det många företagare inom städbranschen som blev oroliga. Orsaken var att flera av de nu styrande partierna hade haft kritiska röster mot ROT- och RUT-avdraget i den politiska debatten. Vissa partier ville avskaffa dessa avdrag helt medan andra ville strama åt regelverket. Skulle RUT-avdraget helt försvinna skulle det slå mycket hårt mot städbranschen då priset för städning skulle fördubblas för konsumenten.

Nu blev det inte så drastiska försämringar som många städföretag befarade även om regelverket har stramats åt och reglerna ändrats något.

En förändring är att den totala summa som går att dra av för städning har minskats från 50.000kr per år till 25.000kr per år. En halvering som däremot inte bör slå speciellt hårt mot många. En familj som anlitar en städfirma för hemstädning en gång varannan vecka och för detta betalar 2000kr får dra av 1000kr i RUT-avdrag per gång. Det skulle innebära att familjen behöver göra avdrag på 28.000kr per år. Det är visserligen över gränsen men man ska komma ihåg att om det är två personer som är skrivna på samma bostadsadress får bägge göra avdrag på 25.000kr var. Därmed har en familj med två vuxna möjligheter att dra av 50.000kr per år. Det finns då alltså gott om marginal.

Skulle familjen flytta två gånger det året och därmed betala ca 10.000kr för flyttstädning (innan avdrag) och utöver det ha storstädning två gånger per år (ca 8000kr) kommer de ändå inte upp till gränsen.

Den sänkta nivån gäller däremot inte alla. Den som är 65 år vid årsskiftet kan fortfarande göra avdrag upp till 50.000kr per år.

Gällande åtstramning av regelverket utesluts nu matlagning som RUT-tjänst. Det är fokus på städning och enklare städarbeten. Vanlig hemstädning och flyttstädning lyfts upp som exempelvis av Skatteverket som godkända städtjänster. Däremot gäller inte avdraget för mer avancerade städtjänster. Ett exempel som nämnts i diskussioner kring förändringen är rengöring av pool.

Läs mer om gällande regler på skatteverkets hemsida.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *