Hur fungerar hälsokontroll via blod?

Ett enkelt sätt att kontrollera sin hälsa är att genomföra blodprovstester. Blodproven ger indikationer på om alla värden är på korrekta nivåer och vad man eventuellt behöver ändra i livet för att påverka värdena till det bättra.

Välj var och när du vill genomföra provet

I Sverige finns flera aktörer som erbjuder hälsokontroller via blodprov. En del är enbart aktiva i Stockholm medan andra har samarbete med provtagningsplatser över hela Sverige och därmed kan erbjuda tjänsten i ett flertal olika städer. Man bör först läsa på om de olika prover som kan tas och vad som analyseras med dessa. Många aktörer har även färdiga paket för de som vill ha en grundlig hälsokontroll gällande dessa värden. Via deras hemsidor väljs sedan den hälsokontroll man önskar utföra. Därefter var man önskar utföra detta prov. Är det en mindre stad brukar det bara finnas ett enda provtagningsställe men i exempelvis Stockholm finns det över 30 platser där dessa prover kan tas. Det är då både stora sjukhus och vissa privata hälsocentraler.

När provet är bokat och betalt kan man bege sig till provtagningsplatsen. Generellt används inte tidsbokning utan man går dit på drop-in tider. I och med att de redan har fått den digitala beställningen på hälsokontrollen är det enbart ID-kort eller annan ID-handling som behöver tas med när man kommer till provtagningen. Personal gör sedan alla prover som ingår i beställd hälsokontroll varpå man får gå hem och invänta svar. Vanligtvis skickas ett mail eller ett sms ut när analysen är klar. Då loggar man in på hälsoföretagets hemsida med Bank-ID och kan där se resultatet.

Alltid kommentar av läkare vid hälsokontroll

Eftersom man inte träffar någon läkare vid dessa kontroller lämnas istället en kommentar av läkaren vid provsvaret. Är det inom normala värden brukar enbart en kort kommentar lämnas om att inga värden är avvikande. Är det stor skillnader mot normala värden kan det även ingå att en läkare hör av sig och berättar hur man bör agera för att ha kontroll på dessa värden och eventuellt förbättra dem.

Utbud hälsokontroll i Stockholm

Ett av de hälsoföretag som har blodprovstester i Stockholm har över 40 olika tester att välja på. De största innefattar analyser av 35 olika värden. Många av deras kunder tar dessa prover en gång per år för att känna sig trygg i att alla värden är på normala nivåer.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *