Klass 3 eller klass 4 på en säkerhetsdörr?

Är det stor skillnad mellan att välja en säkerhetsdörr i klass 3 istället för 4? Ja, det är stor skillnad. Men vad som bör väljas bör avgöras av behov av säkerhet. En säkerhetsdörr är alltid klassad på en viss nivå. Detta för att kunden ska förstå vilken säkerhet som köps och därmed vad man ska kunna förvänta sig av dörren.

Skillnad på säkerhet vid inbrott

En klass 3 säkerhetsdörr ska klara av påverkan på dörren av en inbrottstjuv i ca 5 minuter. Åverkan kan då ske med kofot och hammare. Den är däremot inte konstruerad för att stå emot mer kraftfulla verktyg så som exempelvis en borrmaskin, för att borra upp låset, eller bultsax för att klippa upp gångjärnen. Detsamma gäller om tjuven använder yxa. Då kommer påverkan kunna ske under kortare tid än 5 minuter. För att skapa ett ytterligare skydd behöver därmed klass 4 väljas. En dörr som exempelvis kan ha stomme av galvaniserat stål för att stå emot ytterligare påverkan vid inbrottsförsök. Dessa dörrar ska kunna stå emot brand i 60 minuter och även vara tätare mot brandgaser än de i klass 3.

Brevinkast i en säkerhetsdörr?

En säkerhetsdörr kan inte bli klassad som klass 4 om den har ett postinlägg. Med andra ord en öppning där posten kan kastas in. Detta just utifrån de högre säkerhetskraven som dessa dörrar har.

Däremot finns det flera återförsäljare som tillverkar säkerhetsdörrar i klass 4 och sedan gör ett postinlägg på dörren. Resterande del av dörren håller alltså nivå med klass 4 även om postinlägget begränsar dörren till en klass 3.

Vilken säkerhetsdörr krävs?

Vilken nivå av säkerhetsdörr som krävs beror helt på behov. Det finns de återförsäljare som enbart säljer klass 4 och uppåt eftersom de anser att säkerheten är så stor ner till klass 3. Men det finns även de återförsäljare som har ett bredare utbud. Delvis kan detta bero på vilka kunder de vänder sig mot och därmed vilka behov som dessa kunder kan tänkas ha.

Den som känner sig osäker bör kontakta en återförsäljare och berätta lite kring boendet och vad målet är med säkerhetsdörren. Det kan självklart vara stor skillnad på vad villaägaren förväntar sig och vad fastighetsägaren av ett högt flerfamiljshus förväntar sig. För villaägaren är det ju även en entrédörr utåt – vilket det inte alltid är i ett flerfamiljshus. Exempel är:

  • Ytterdörr för flerfamiljshus
  • Källardörr
  • Villadörr

Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *