Fönsterbyte – frågor och svar

Har du funderingar kring fönsterrenovering och fönsterbyte? Här reds några av de allra vanligaste frågorna ut.

Fönstren i huset släpper igenom mycket värme, vad kan man göra åt saken?

Det är vanligt förekommande att fönster med två glas, så kallade tvåglasfönster släpper igenom en hel del av värmen inifrån huset. Det kan bli problematiskt då värmekostnaderna blir högre eftersom det krävs mer för att uppnå den önskade värmen i huset. För att råda bot på problemet kan man göra ett fönsterbyte till mer energieffektiva fönster. Energieffektiva fönster har två eller tre glas och är ihopsatta på ett speciellt sätt som gör det svårare för varmluften att ta sig ut, samtidigt som värmen från solen utifrån släpps in.

Fönsterrenovering eller fönsterbyte?

Funderar du på om dina fönster är i behov av renovering eller ett byte? Det beror på vilket resultat ni vill uppnå och vilka behov ni har.

  • Fönsterrenovering
    Under en fönsterrenovering är det vanligt att renovera själva fönsterkarmen, det kan göras med hjälp av rengöring och ny färg, i vissa fall kan karmen blivit dåligt och då behövs träet bytas ut. När ett träfönster har målats om kan man sedan räkna med att färgen ska hålla upp till 12 år. Om fönstret är en energibov går det att byta fönsterrutan till en mer energieffektiv sådan.
  • Fönsterbyte
    Vid ett fönsterbyte byts hela fönstret ut och det passar väl tillhands ur ett ekonomiskt perspektiv om värmesystemet eller fasaden på huset ska ändras. En annan anledning till ett byte kan vara att minska att störande ljud från omgivningen tränger in med hjälp av en ljudisolerande fönsterruta.

En viktig sak att ha i åtanke om fönstret är i dåligt skick är att välja energieffektiva fönster då det drar ner på kostnaden på uppvärmningen av huset.

Vad kostar det?

Kostnaden beror på hur många fönster som behöver bytas och i vilket skick de befintliga fönstren är i. Priset som en hantverkare tar varierar även från firma till firma. För att få en uppfattning om vad för kostnad ditt fönsterbyte eller fönsterrenovering bör hamna på är det bra att begära offerter från flera olika hantverkare för att lättare få en överblick över prisbilden.

Hur lång tid tar ett fönsterbyte?

Tiden för ett fönsterbyte varierar också beroende på hur många fönster som ska bytas och vart fönstret är placerat. Själva bytet i sig bör inte ta många minuter men det är arbetet innan med planering av vilka fönster som ska bytas och val av nya fönster, nedmontering av det gamla fönstret och arbetet efter med att återställa fasaden och de kringliggande faktorerna som tar tid.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *