5 snabba fakta om attefallshus

Vad är 30 kvm stort, får placeras på den egna tomten och byggas utan bygglov? Att svaret är attefallshus vet nog dom flesta men visste du att dom små och behändiga husen även kallas för ”Bolundare”? Nedan följer mer om det samt andra snabba fakta om den här typen av byggnader.

Får vara upp till 30 kvm stort

Tidigare har så kallade ”attefallare” bara fått vara max 25 kvm stora – något som ändrades under våren 2020. Sedan dess är det tillåtet att bygga ett komplementbostadshus på upp till 30 kvm – vilket gör större skillnad än man kan tro. 5 kvm är mycket i sammanhanget och den extra ytan rymmer till exempel nästan två 140-sängar.

Kan användas som permanentboende

Ett attefallshus används ofta som förråd eller gäststuga men kan faktiskt användas även som permanentbostad. Kanske blir det det första egna hemmet för barnen eller så kan det fungera som generationsboende för gamla föräldrar som inte klarar av att bo helt själva.

Det finns förstås vissa krav på boendestandard om huset ska användas som permanentbostad, till exempel:

  • Personer med funktionsnedsättning ska kunna ta sig fram utan problem
  • Kök, hygienutrymme och sovdel måste finnas

För den som planerar att använda huset som permanentbostad är det viktigt att läsa på om dom regler som finns.

Attefallshus kan köpas med totalentreprenad

Sugen på ett attefallshus – men inte på att bygga ett? Då finns möjlighet att köpa ett med totalentreprenad, vilket innebär att köparen i praktiken inte behöver göra något alls. Det företag som anlitas sköter alla delar av bygget – från att göra i ordning grunden till att resa stommen och montera huset. En enkel lösning för den som inte vill snickra själv, även om det förstås är lite dyrare.

Bygganmälan och startbesked krävs

Det behövs inget bygglov för att bygga ett attefallshus men däremot behöver en bygganmälan skickas in till kommunen. Innan bygget kan sätta i gång är det viktigt att invänta ett startbesked.

Kallas även för…

Attefallshus, som fått sitt namn efter civil- och bostadsminister Stefan Attefall, har tidigare bara fått vara 25 kvm stora men detta ändrades som sagt under 2020. Det var den dåvarande bostadsministern Per Bolund som kom med förslaget att husen borde få byggas 5 kvm större och av den anledningen kallas dom även för ”Bolundare”.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *