Vad som är ett rimligt mäklararvode i Stockholm varierar

Många bostadssäljare frågar sig vad som egentligen är ett rimligt mäklararvode i Stockholm. Finns det möjligtvis en lista över alla stadens fastighetsmäklare och vilka arvoden de olika aktörerna debiterar? Nej, riktigt så enkelt är det tyvärr inte att jämföra arvoden från flera olika mäklare. Men snudd därpå, vågar vi faktiskt hävda – det är trots allt väldigt enkelt att ta in offerter från flertalet mäklare och sedan jämföra de olika mäklarnas arvoden!

En mäklares mäklararvode för villa varierar beroende på slutpris

Som du säkert känner till använder många aktörer i huvudstaden sig av rörliga mäklararvoden. Eftersom så är fallet varierar arvodena lite grann mellan olika mäklarbyråer och fastighetsmäklare. Ett rörligt arvode gör ju trots allt att avgiften för att anlita en mäklare lätt sticker iväg om slutpriset för fastigheten gör detsamma. Därför är det svårt att säga en siffra som du kan använda som ett slags ankare när du förhandlar med din mäklare om dennes arvode.

Men om vi kikar på vad som skulle kunna sägas vara ett rimligt och genomsnittligt mäklararvode för villa ligger det till på följande sätt: Aktuell statistik visar att det genomsnittliga arvodet för att mäkla villor i huvudstaden varierar från 1,1 % till 6,5 %. Allra högst är såklart det procentuella arvodet för villor som betingar ett lägre slutpris. Därmed är också arvodet procentuellt sett lite lägre för de villor vars slutpriser sticker iväg allra mest.

Några exempel är:

  • villa med försäljningspris på 2-3 miljoner kronor: 2,1 % genomsnittligt arvode
  • villa med försäljningspris på 4-6 miljoner kronor: 1,6 % genomsnittligt arvode
  • villa med försäljningspris på 8-10 miljoner kronor: 1,1% genomsnittligt arvode.

Tänk på detta när du förhandlar om ett mäklararvode i Stockholm

Värt att notera när det kommer till arvoden är att dessa endast bör användas som uppskattningar och exempel. Det exakta mäklararvode i Stockholm som din mäklare debiterar kan därför skilja sig en hel del åt från exemplen ovan. Du behöver därför förhandla med din fastighetsmäklare om dennes arvode med denna information som en slags grund.

Dessutom skiljer sig arvodena åt i olika delar av landet. Detta bör du ha i åtanke om du inte ska sälja en bostad i huvudstaden utan istället i någon annan del av landet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *