Hälso- och miljötrender

Klassiska smörgåstårtor har inte direkt något miljötänk bakom sig och dom är heller inte särskilt hälsosamma att äta. Idag finns stora trender både vad gäller att äta på ett sätt som är bra för miljön samtidigt som det är nyttigare, och det slår igenom även när det kommer till smörgåstårtor. Veganska, ekologiska eller varianter som fungerar för den som äter enligt LCHF är några av dom modeller som inte är svåra att hitta, oavsett om man letar i Stockholm där utbudet är stort, eller någon annanstans där det är mer begränsat.

Utbud och efterfrågan för smörgåstårta

Efterfrågan på alternativa smörgåstårtor har blivit större och utbudet likaså. Några exempel kan tas från företag i Stockholm som erbjuder catering, där allt fler väjer att inrikta sig å ett speciellt område. Ett av dessa har exempelvis flera olika varianter utan kött, det vill säga vegetariska för den som föredrar det. Det går även att hitta helt veganska varianter men föredrar man skinka, leverpastej och annat så går det även att köpa klassiska tårtor som är gjorda av ekologiska varor. På så vis gör man ett bättre val för miljöns skull utan att göra avkall på den goda smaken. Letar man efter speciella smörgåstårtor i mindre städer brukar det gå bra att specialbeställa hos ett vanligt konditori, jämfört mot Stockholm där det finns flera ställen som inriktar sig enbart på till exempel vegetariskt och veganskt.

Hälsosamma val och smörgåstårta

Undviker man kolhydrater är kanske inte smörgåstårta det första man tänker på eftersom dom såklart innehåller en hel del bröd. Letar man lite kan man dock hitta flera olika varianter som är LCHF-vänliga eller som åtminstone kvalar in under kategorin ”low carb”, vilket är en av dom stora hälsotrenderna just nu. ”Clean eating” är också på tapeten och även här finns det matiga tårtor att hitta för den som letar.

Egentligen handlar det bara om att byta ut vissa produkter mot andra, och kanske välja ett nyttigare bröd som bas och välja andra fyllningar än dom klassiska. Oavsett om man planerar att köpa färdiga tårtor eller baka dom själv finns många alternativ att välja mellan även om man utesluter dom mest klassiska, och det spelar ingen roll om det är nyttigt eller det som är bra för miljön som är viktigast.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *