Vad innebär ”billigast leasing per mil?”

Peugeothuset i Eskilstuna marknadsför Peugeot med att märket är Sveriges billigaste bil för privatleasing – per mil. Samma marknadsföring kan hittas hos andra återförsäljare av Peugeot. Vad innebär det egentligen? I oktober 2019 hade den auktoriserade återförsäljaren av Peugot i Eskilstuna, Peugeothuset, en kampanj på privatleasing. Det gick då att leasa en Peugeot 2008 SUV för 2899 kr per månad. Den som jämförde priset med andra bilar, hos andra återförsäljare i Eskilstuna, såg snart att det inte var det lägsta priset som går att få vid privatleasing. Väljs exempelvis ett annat märke och en mindre bil skapades möjligheten för privatleasing för några hundra kronors skillnad. Men de nämnde inte att de var billigast per månad – utan billigast per mil. Det är en tydlig skillnad.

Milen är avgörande

Vid privatleasing får man alltid avgöra hur många mil som man förväntas köra med bilen. Lite förenklat innebär ju varje mil lite slitage på bilen vilket gör att det finns begränsningar. Den lägsta nivån brukar vara 1500 mil men även 3000 mil är vanligt. Så länge man håller sig inom dessa milantal är det lugnt. Drar man däremot över antalet mil som ingår i avtalet tillkommer en kostnad. Det brukar därmed vara bättre att ta i och välja något högre milantal än man förväntar sig att köra. Det är även dessa milavtal som är avgörande när man ska räkna ut priset per mil. Om bilen kostar exempelvis 2500 kr per månad innebär det 30 000 kr per år. Om det ingår 3000 mil innebär det alltså 10 kr milen. Det som sedan tillkommer är drivmedel.

Dyrt eller billigt med leasing?

Det kan uppfattas som dyrt att behöva betala 30 000 kr per år – enbart för att ha bilen. Därtill kommer ju drivmedel. Men man måste då jämföra mot att köpa bilen och därmed räkna med de kostnader som då uppkommer. Köper du en bil får du räkna med räntekostnad, värdeminskning, service, underhåll, vinterdäck och besiktning. Allt om Bilar har gjort en uträkning där man räknar på en helt ny bil. Utifrån dess förväntade livslängd, värdeminskning m.m. kom de fram till att kostnaden för en Volvo XC60 var 6500 kr per månad. Det ska då ställas mot privatleasing av samma bil – som kan ske med ett lägre belopp. Det gäller att alltid se helheten.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *